2023-11-02

Kortsiktigt tänkande

 Att Ryssland använder soldater som ”köttvågor” kommer att drabba Ryssland tvåfalt. Man förlorar soldater i strid och man förlorar förstås personer som skulle arbetat i Ryssland som tjänstemän, arbetare, uppfinnare mm.

I historien finns redan exempel på detta efter andra världskriget som exempel. Man lärde sig ingenting.

Sovjettidens ”våta filt” som man försökt bevara in i vår tid, där kollektivet är det enda som räknas, den enskilda människan är obetydlig och förbrukningsbar. Men inför kriget med Ukraina har 100.000  tals krigsplacerad eller reservister flytt landet för att inte behöva kriga i ett orättfärdigt krig. Så tidsandan har förändrats och hoppet för vanliga ryssar finns där.

Som västerlänning ser man Kremlmaktens ointresse att bespara så mycket lidande som möjligt. Till detta kommer korruptionen som en välsignelse för oss och visar på den ineffektivitet som vi sett och den ålderdomliga doktrin som ligger bakom kriget mekanismer. Bomba allt till grus för att sedan avancera, denna använda man 1939-45. Resultatet av detta för Ukraina är att man kan skaka av sig sovjetstatens ok en gång för alla, och bygga upp en väststat. För Rysslands räkning verkar allt meningslöst med grushögar här och där. Vad ska man med dessa till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.